Home / Reportofon / Ghid util pentru a cumpara un reportofon bun

Ghid util pentru a cumpara un reportofon bun

Reportofoanele sunt poate una din cele mai bune inventii moderne, apreciate de catre utilizatori de toate varstele si toate categoriile sociale pentru rolul pe care il au acestea in a capta sunetul, dovedindu-si utilitatea cand tu vei dori sa iti inregistrezi unele momente care sunt destul de importante pentru tine. Fie ca este vorba de repetitiile unei trupe, de un curs sau un seminar la facultate, de un interviu sau de o sedinta foarte importanta, reportofonul este instrumentul ideal pentru cei care isi doresc sa surprinda unele momente pentru totdeauna, chiar si numai audio. Daca esti in cautarea unui reportofon bun, cu o portabilitate sporita, de dimensiuni mici, care sa stocheze multe informatii intocmai ca si o memorie externa, vei avea posibilitatea de a gasi cu adevarat produsul care te intereseaza in lista celor cinci reportofoane recomandate de specialisti.

Daca nu ai descoperit inca ce frumos poate fi sa asisti la un curs fara sa iei notite, ce util se poate dovedi un reportofon spion atunci cand banuiesti pe cineva de ceva, acum poti sa te lamuresti in privinta acestor mici si foarte utile dispozitive.

Gasesti sa cumperi astfel de produse pe eMag !

Cum alegi reportofonul in functie de cele mai importante caracteristici ale sale

Tehnologie
Reportofonul se alege in functie de tehnologia folosita, iar vesnica disputa analogic-digital te va pune un pic in incurcatura. Reportofoanele analogice sunt cele mai vechi modele, clasice, care inregistreaza pe o microcaseta. Inca mai sunt oameni care le folosesc si chiar le cumpara pentru a se bucura de caracteristicile pe care le ofera pentru aspectul lor, insa nu au prea multe functii iar utilizarea este una rudimentara. La moda sunt aparatele ce folosesc tehnologie digitala pentru inregistrare, fiind apreciate pentru calitatea sunetului, pentru dimensiunile foarte mici, pentru functiile de care dispun si capacitatea de stocare. Este de ajuns sa optezi pentru unul din produsele prezentate pentru a te bucura de toate avantajele pe care ti le ofera un reportofon digital.

Durata de inregistrare
Un reportofon clasic nu inregistra mai mult de 90 de minute, in vreme ce versiunile moderne, digitale, pot inregistra ore intregi de conversatii, concerte, seminarii. Conteaza foarte mult formatul de stocare pe care il alegi, spre exemplu, daca vrei o inregistrare format WMA cu o calitate de CD, poti beneficia de sase ore de inregistrare pe patru GB. In cazul unui format MP3, lucrurile se schimba. Altfel este gestionata informatia, poti obtine tot pe 4 GB pana la 70 de ore de inregistrari audio. Asadar, este indicat sa alegi un reportofon cu o memorie extinsa si o optiune MP3 daca vrei sa faci inregistrari mai lungi.

Microfon
Este indicat sa cauti reportofoane cu microfon stereo incorporat, pentru ca sunetul sa fie complex si bine captat. Daca vrei ceva cu adevarat performant, specialistii te indruma sa cauti un model cu microfoane externe aditionale sau separate. Pentru cei care inregistreaza concertele sau repetitiile unei trupe, isi pot conecta acest reportofon la unele instrumente astfel incat inregistrarile sa fie impresionante.

Autonomie
Conteaza foarte mult care este durata de inregistrare a unui reportofon. Un model mic ce rezista foarte multe ore pare o optiune de vis, insa exista! Poti alege un reportofon cu baterii standard AA, AAA, cu acumulatori reincarcabili integrati, care pot tine cateva zeci de ore de inregistrare. Insa la redare reportofonul consuma mult mai mult decat la inregistrare, deci ar fi bine sa iei in calcul varianta unei rezerve de energie.

Transfer de date
Pentru ca datele sa fie tinute in siguranta, inregistrarile trebuie transferate in alt dispozitiv precum PC, laptop, tableta, etc. Majoritatea reportofoanelor au USB sau functia Bluetooth si se pot conecta in mod simplu la oricare din dispozitivele enumerate. Fie ca alegi sa iti transferi zilnic fisierele sau periodic, este bine sa alegi un model cu acumulator, pe care sa il incarci automat o data cu conectarea la PC. Este mult mai ieftin decat cel cu Bluetooth iar transferul se face foarte simplu.

Functiile reportofonului
Reportofonul ar trebui sa aiba functii moderne, precum eliminarea sunetelor si zgomotelor din fundal, functii suplimentare precum inregistrarea video sau organizarea datelor si repartizarea acestora pe fisiere. Vei aprecia si functia de redare incetinita sau rapida, de inregistrare simultana si de cronometrare in vederea sincronizarii cu imaginile preluate simultan.

Interfata
Cand iti iei un reportofon, tine cont si de interfata acestuia. Cele mai cautate porturi pentru reportofoanele moderne sunt USB, TSR si XLR. De asemenea, panoul simplu cu taste in care tu sa poti face setarile adecvate inregistrarii este un alt aspect ce tine de interfata. Meniul sa fie usor de navigat iar pe ecran sa fie afisate setarile, durata inregistrarii, cat timp mai ai la dispozitie pentru a inregistra, daca ai microfonul activ.

Dimensiuni/ design
In alegerea unui reportofon bun conteaza mult si dimensiunile acestuia. Trebuie sa fie mic astfel incat sa incapa in mana in momentul inregistrarii, sa poata fi lasat undeva unde sa nu fie observat, in cazul unor inregistrari de spionaj, sa poata sa incapa in geanta sau in buzunar pentru a fi luat oriunde, indiferent de circumstante. Reportofoanele prezentate sunt in general de dimensiuni mici, dar pot fi usor de identificat daca ai uitat unde le-ai lasat. Sunt discrete insa nu intr-atat incat sa le pierzi. De asemenea, un design modern te va determina sa cumperi un anumit model de reportofon.

Producator
Un reportofon bun are in spate un “nume greu” de pe piata internationala, precum Olympus, Sony, Panasonic, Red Store. Aceste reportofoane sunt preferate de cumparatori pentru ca ofera garantia ca sunt usor de utilizat si foarte moderne, in plus nu ii vor dezamagi.

Scop
In functie de scopul in care vei utiliza reportofonul, poti alege un model foarte performant, in cazul in care lucrezi in domeniul jurnalismului sau doresti sa inregistrezi unele inregistrari ale tale sau ale trupei cu care canti pentru a va imbunatati stilul muzical. Daca esti student si vrei sa inregistrezi cursurile, poti alege un model mai simplu, discret, care sa te ajute sa memorezi mai bine tot ceea ce a spus profesorul si sa parcurgi acasa “notitele” altfel decat ceilalti colegi care incearca sa scrie pe subpuncte, cu prescurtari, sa noteze cat mai mult din informatiile pretioase pe care le prezinta cadrul didactic. Cu mai putin efort in clasa si mai mult efort acasa, studentii pot sa isi inteleaga mai bine materia gratie unui reportofon foarte bun!

Pret
Un reportofon il poti cumpara cu cateva zeci sau sute de lei, in functie de exigentele pe care le ai. Modelele de cateva zeci de lei sunt perfecte pentru cei care nu doresc sunete clare ca lacrima si performante incredibile, iar cele de cateva sute de lei ofera si unele accesorii suplimentare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *