Home / Ghiduri / Cum sa alegi cea mai buna imprimanta pentru acasa ?

Cum sa alegi cea mai buna imprimanta pentru acasa ?

cum aleg o imprimanta pentru acasa

Este prea tarziu sau prea dimineata, tu ai nevoie urgenta de o hartie printata si toate xerox-urile din zona sunt inchise, deci ce vei face? Era bine sa ai o imprimanta, nu este asa? Ei bine, daca nevoia sau simpla dorinta te indeamna sa iti cumperi o imprimanta, acum este momentul potrivit, aceste aparate electronice fiind mai ieftine ca niciodata. Si nu este vorba doar despre firmele fara nume, ci si despre colosii HP, Dell sau Canon. Din pacate, multitudinea de variante face ca alegerea celei mai bune solutii sa fie una mai greoaie, asa ca anumite sapaturi in alegerea imprimantei pot fi de folos.

Laser sau cerneala ?

Prima intrebare se naste in legatura cu diferenta dintre imprimantele cu cerneala si cele cu laser. In functie de nevoile proprietarului, fiecare are avantajele sale. Imprimantele cu cerneala sunt mai ieftine si mai flexibile, putand printa atat text cat si imagini sau grafice. Pe de alta parte, imprimantele cu laser au un volum mult superior si textul arata mai bine. In plus, ele au devenit si mai ieftine decat erau in anii trecuti. Pentru persoanele obisnuite insa, varianta ideala ramane prima, laserul fiind mai bun in birouri si la institutii.

imprimanta laser de la Hp

Functii multiple si calitate superioara a imaginilor

Un criteriu important este si motivul pentru care este utilizata imprimanta. Unele modele au o calitate superioara a redarii si sunt folosite in special pentru proiecte specifice. Acesta este si cazul imprimantelor foto. Calitatea acestora este una superioara, mult mai buna decat in cazul modelelor normale, destinata folosirii universale. Desi mai scumpe si mai putin flexibile, astfel de imprimante sunt dedicate celor care lucreaza in domeniu si care doresc imagini redate la cea mai inalta calitate. Situatia se schimba insa pentru cei care printeaza doar text (si ocazional poze), acestia neavand nevoie de nimic mai mult decat o imprimanta standard.

Daca in trecut imprimantele de baza, utilizate acasa aveau doar aceasta functie, in ultima vreme diverse alte instrumente au fost adaugate. Avand incorporat si un scanner, imprimantele nu doar ca printeaza, dar pot si capta imaginile si pot chiar sa trimita faxuri. Nu este nimic in neregula cu imprimantele simple, clasice, dar cand vine vorba despre pret si utilitate, cele cu scanner sunt pur si simplu mai avantajoase. Poate de aceea, majoritatea modelelor care se gasesc in acest moment pe piata au si posibilitatea de a scana.

Scanare pe ambele fete

Toate xerox-urile din ziua de astazi au capacitatea de a scana si a printa paginile intr-un proces fluid, fara a fi nevoie de intoarcerea manuala a paginilor. Astfel de imprimante se numesc “duplex-uri” si acum pot fi cumparate si de catre cei care doresc o imprimanta de mici dimensiuni, pentru acasa. Procesul prin care acest lucru este posibil se realizeza datorita unei componente ce poarta numele de ADF (automatic document feeder) care scaneaza ambele parti ale unei foi in timp ce aceasta trece prin imprimanta. Daca nu exista un ADF ci doar un scanner, foaia tot va trebui intoarsa de catre proprietar.

cum aleg o imprimanta pentru acasa

WiFi-ul este viitorul

Conectivitatea este un element la fel de important si in trecut toate imprimantele se conectau la un computer prin intermediul unui cablu USB. Acestea sunt usor de folosit si deoarece orice computer are si cateva porturi USB, ele inca reprezinta o alegere preferata pentru unii producatori de imprimante. Din pacate, un cablu USB este si o metoda restrictiva, imprimanta trebuind tinuta foarte aproape de computer.

Alternativele constau fie in utilizarea unei retele prin Ethernet (care permite conectarea imprimantei la diverse dispozitive, fiecare avand acces la ea), fie in folosirea WiFi-ului. Prima metoda este mai scumpa si rezervata mai ales pentru birouri (nu toate imprimantele au porturi necesare), insa WiFi-ul devine standardul pentru printarile moderne, majoritatea imprimantelor noi bucurandu-se de asa ceva.

Atentia la costuri

Cand se cauta o imprimata, costurile sunt printre cele mai importante criterii. Nu conteaza insa doar pretul aparatului in sine ci si cat te costa sa il folosesti. Pentru imprimantele cu cerneala, acesta consta in umplerea periodica a cartuselor. Este bine sa se ia in considerare volumul de foi printate, pentru a se decide daca o imprimanta ieftina, dar cu cartuse mici (care trebuie umplute mai des) este mai buna decat una mai scumpa, dar cu un volum de cerneala mai mare. Din fericire, acestea se pot umple si acasa si in acest mod se pot face si economii.

Imprimante pentru hartii de diferite dimensiuni

Cei  mai multi dintre noi vor printa intotdeauna pe hartie de acceasi dimensiune, 210×297 mm, aceasta gasindu-se cu mare usurinta in comert. Pentru unii insa, hartia A4 poate sa nu fie de ajuns, ei avand nevoie si de alte modele si dimensiuni. Din fericire, exista si imprimante care suporta tipuri diferite de hartie, totul fiind in avantajul celor care cauta asa ceva.

Caracteristicile tehnice si accesoriile

Viteza, rezolutia si numarul de culori sunt caracteristici tehnice pe care toate imprimantele sunt obligate sa la prezinte in oferta de vanzare. Exista insa si cazuri in care producatorii se lauda cu anumite performante la care produsul lor nu poate ajunge. In aceste conditii, comparati foarte bine cele scrise in oferte si pentru o informare totala incercati sa cititi recenzii si alte articole scrise de specialisti. Este adevarat ca pentru utilizarea de acasa viteza ar putea sa nu aiba cea mai mare importanta, dar cu siguranta este frustrant sa descoperi ca imprimanta pe care tocmai ai achizitionat-o nu reda pozele la fel de bine cum scrie in manual. Asadar, atentie si multa informare.

In final, cei care doresc sa printeze fotografii dar nu vor sa le treaca mai intai prin computer au la dispozitie mai multe variante. Prima consta in achizitionarea unei imprimante cu slot pentru cardul de memorie. Astfel, pozele stocate pe acesta trec direct din camera in imprimanta. La fel se poate face si cu un cablu USB, procesul fiind asemanator cu transferul de la PC sau laptop la imprimanta (pentru aceasta este nevoie ca imprimanta sa fie una PictBridge). Cel mai modern mod de transfer al pozelor este cel prin internet, de pe o platforma de storare (Dropbox, Cloud, etc) direct pe o imprimanta conectata la retea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *